Az Akadémián eltöltött idő alatt tanultam meg a fegyelem és a kemény munka alapjait, melynek aztán egész életemben hasznát vettem.

Solti György

Elindult az évad a Zeneakadémián

2021. szeptember 15.

Bérletek helyett kedvezményrendszert kínál koncertsorozataira a Zeneakadémia, amely alapítója, Liszt Ferenc születésének 210. évfordulója alkalmából ezúttal fesztivált is tart. Az idei Bartók Világversenyt az intézmény vonósnégyes-formációkkal rendezi meg, valamint Mesterjáték néven együttműködést kötött a Liszt Ferenc Kamarazenekarral.

Az őszi szezonban számos világsztár lép fel nálunk, emellett csaknem 150 éves intézményünk kiemelkedő eseménye lesz a Liszt Ferenc születésének 210. évfordulójára szervezett fesztivál október 9-től 22-ig - hangsúlyozta dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora a szerdai programbemutatón.

 


Fotó: Zeneakadémia/Fazekas István

 

Az intézmény a megszokott kiváló minőségben és a korábbiakhoz hasonló szerkezetben állította össze 2021-es őszi kínálatát, többféle sorozatot kínálva. Csonka András programigazgató rámutatott, hogy valamennyi tematikus széria folytatódik, de a kedvezményt nem bérleti rendszerben alakította ki a Zeneakadémia Koncertközpont. Egy sorozat három különböző hangversenyére szóló jegyeknél 10 százalék, négy vagy több koncertnél pedig 15 százalék kedvezmény érhető el a vásárlás végösszegéből. A Zeneakadémia Extra szolgáltatásra regisztráltak ezen felül még további 5 százalék engedményben részesülnek.

A saját szervezésű hangversenyeken fellép majd mások mellett:

  • Baráti Kristóf, Várdai István és Fejérvári Zoltán, Frankl Péter és a Kelemen Kvartett, Takács-Nagy Gábor vezényletével és Várjon Dénes közreműködésével a Manchester Camerata, Baráti Kristóf és Maxim Rysanov a Pannon Filharmonikusokkal, a Svéd Kamarazenekar pedig Martin Fröst klarinétművész-karmesterrel, az Auer Trió, a Kodály Vonósnégyes,

  • Prunyi Ilona zongoraművész, Oláh Vilmos hegedűművész, Bársony Péter brácsaművész, Kokas Dóra, Rohmann Ditta és Fenyő László csellóművész, Lajkó István zongoraművész, Boldoczki Gábor trombitaművész és a Capella Gabetta, a zongoraművészek közül szólóesttel Alexander Melnyikov, Farkas Gábor, Berecz Mihály és a Bartók Világverseny zongora fordulójának győztese, Szokolay Ádám, valamint Iveta Apkalna orgonaművész,

  • Kobajasi Kenicsiró, Kamp Salamon és Medveczky Ádám vezényletével a Nemzeti Ifjúsági Zenekar címmel kitüntetett Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara, az Amadinda Percussion Project, Kirill Gerstein zongoraművész egy Kocsis Zoltánra emlékező esten, Farkas Gábor zongoraművész és Szabadi Vilmos hegedűművész a kitűnő, fiatal francia csellista, Camille Thomas társaságában, 

  • a Pázsint együttes, Tímár Sára, Karosi Júlia és muzsikustársai, valamint a Binder Trió.

Simon Izabella és Várjon Dénes zongoraművész-házaspár tematikus programja, a novemberi kamara.hu fesztivál ezúttal Proust nagyregénye, Az eltűnt idő nyomában köré szerveződik.

A Liszt Ferenc születésének 210. évfordulója alkalmából a Zeneakadémia által szervezett, október 9. és 22. közötti Liszt Fesztivál nyitónapján az Auer Trió matinékoncertje, Mūza Rubackytė zongoraművész, a 2019-es Bartók Világverseny zsűritagja szólóestje, valamint a továbbiakban egyebek mellett a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont könyvbemutatói várják a közönséget. „Az immár hagyományos október 22-i, születésnapi hangverseny pedig ezúttal a Cziffra Fesztivállal együttműködésben valósul meg. Balázs János és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara Liszt, Brahms és Bartók műveit játssza” – jelentette be dr. Vigh Andrea. Hozzátette, a Müpa által szervezett Liszt Ünnep támogatásával többek közt egy magyar és egy angol nyelvű konferencia, Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraművészek minisorozata, Ránki Fülöp szólóestje valósul meg a Régi Zeneakadémián. Az egyetem főépületének Átriuma ad otthont az „Egyre mélyebbre merülök Dante sötét erdejében” című  kiállításnak, amely Dante hatását mutatja be Liszt művészetére, és amely Budapest után Olaszországban is megtekinthető lesz.

 

 

Az idei, október 26. és 31. között zajló Bartók Világverseny ezúttal a vonósnégyes-formációknak szól: Csonka András tájékoztatása szerint 13 kvartett áll pódiumra az elődöntőben. Amerika, Ázsia és Európa fiatal tehetségei, köztük egy magyar együttes jelentkezése a szervező Zeneakadémia kampányának sikerét bizonyítja: a meghirdetés után, a világjárvány nehezítette körülmények között is 33 formáció küldte be nevezését 19 országból, a tagokat tekintve 31 ország képviseletében, közülük választotta ki a Keller András Kossuth-díjas hegedűművész vezette előzsűri az élő fordulóba kerülőket.

 


Fotó: Zeneakadémia/Fazekas István

 

A minőségi szakmai gyakorlat lehetőségét teremti meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, mint Európa egyik vezető zenei felsőoktatási intézménye és a Liszt Ferenc Kamarazenekar, mint az egyik vezető európai szimfonikus együttes közötti együttműködés. Dr. Körmendy-Ékes Judit, a Liszt Ferenc Kamarazene Alapítvány kuratóriumi elnöke beszélt a 60 éves együttes tavalyi újjáalakulásáról. "Természetes volt, hogy a Zeneakadémiát kerestük meg a Mesterjáték tehetséggondozási program ötletével, amely egyedülálló lehetőséget biztosít az intézmény hallgatói számára. A program a tapasztalatok megszerzése mellett közös zeneakadémiai koncerteket és külföldi turnét is ígér". Várdai István, a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti vezetője elmondta, hogy a Mesterjátékban tizenöt 20-23 év közötti kiválasztott zeneakadémiai diák szerezhet tapasztalatot zenekari játékban. Mindez segíti elhelyezkedésüket és művészi fejlődésüket, és hogy olyan impulzusok érjék őket, amelyek egy egész életre meghatározhatják zenei pályájuk alakulását, kiegészítve az egyetemen tanultakat. A kiválasztott diákokkal nemrég többhónapos közös próbaidőszak vette kezdetét Várdai István művészeti igazgató és Tfirst Péter koncertmester irányításával. Az egyetem és a kamarazenekar közös álláspontja, hogy a magyar klasszikus zene fontos exportcikk, a világban töretlen a híre, és számos szólista művésszel büszkélkedhetünk, akik a nemzetközi élvonalba tartoznak, ezért is kiemelt feladat a tehetséggondozás.

A Zeneakadémia koncertjei védettségi igazolvány nélkül látogathatók, de a maszk viselése ajánlott.