Engedtessék meg nekem, hogy a magyar nyelvben való sajnálatos tudatlanságom ellenére születésemtől a sírig szívemben és érzéseimben magyar maradjak, és ennek megfelelően odaadóan elő kívánjam mozdítani a magyar zenekultúra ügyét.

Liszt Augusz Antalnak

Együttműködik a Zeneakadémia a Magyar Rádió Zenei Együtteseivel és a Nemzeti Filharmonikusokkal

2015. június 11.

Elsősorban az egyetemi hallgatók zenekari gyakorlatszerzését, illetve a zenekarok és a Zeneakadémia közös programjait érintik a megállapodások.

A Zeneakadémia, az MTVA és a Magyar Rádió Zenei Együttesei 2015. június 9-én kedden háromoldalú együttműködési keretmegállapodást kötöttek, amely többek között előmozdíthatja az egyetemi hallgatók zenekari gyakorlatszerzését, valamint a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara közreműködését a Zeneakadémia egyes programjain, így például az operavizsgákon. A megállapodás érinti a rádiós és televíziós felvételek készítését is. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora úgy fogalmazott: a rádió együtteseivel mindig is nagyon jó kapcsolatot ápoltak, és ez most hivatalos formát is ölt. Kiemelte annak jelentőségét, hogy a keretmegállapodás a Magyar Rádió mindhárom zenei együttesét, a szimfonikus zenekart, az énekkart és a gyermekkórust is érinti.

Másnap, június 10-én szerdán Vigh Andrea és Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár főigazgatója együttműködési megállapodást írt alá a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok (NFZ) arról, hogy szorosabbra fűzik kapcsolataikat a zenei nevelés és oktatás területén. "A Nemzeti Filharmonikusok a Zeneakadémia újranyitását követően is rendszeresen adnak hangversenyeket az épület patinás nagytermében. A két intézmény a zenei nevelés és oktatás, valamint a zenei előadóművészet iránti mély elkötelezettségük, hivatástudatuk és felelősségük tudatában az eddig is gyümölcsöző, harmonikus és természetes együttműködésüket szorosabbra fűzi" - fogalmaz az NFZ. "A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a magyar felsőoktatási zenei képzés fellegvára, így a szerződés értelmében a kimagaslóan tehetséges növendékek egy-egy rövidebb zenemű előadásával fellépnek az NFZ saját rendezésű koncertjein", valamint az egyetem végzős hangszeres-, ének- és karvezetőképzős hallgatói lehetőséget kapnak egy-egy periódus erejéig az NFZ, illetve a Nemzeti Énekkar munkájában való részvételre. Az NFZ a részvételért kisegítői honoráriumot fizet a hallgatóknak, néhány vonós hallgatónak pedig hathónapos ösztöndíjat kínál.

A megállapodás tartalmazza továbbá, hogy a Zeneakadémia növendékei rendszeresen látogatják az NFZ, illetve a Nemzeti Énekkar próbáit. Ezen túlmenően a karmesterképzős és karnagyképzős hallgatók számára konzultációs lehetőség nyílik Kocsis Zoltánnal, az NFZ főzeneigazgatójával, a Nemzeti Énekkar karigazgatójával, esetleg vendégművészekkel. A két kulturális intézmény a jövőben évente egy közös produkciót szervez, amelynek részleteit külön megállapodásban rögzítik. Az együttműködés kiterjed a Nemzeti Filharmonikusok edukációs programjára is, amely az NFZ ifjúsági sorozataira vonatkozik, de érinti az egész országra kiterjedő általános és középiskolai rendhagyó ének-zene órákat, zeneiskolai "kis mesterkurzusokat" a művelődési házakban, klubokban, tornatermekben megtartott zenés ismeretterjesztő programokat, ahol a Zeneakadémia hallgatói mind hangszeres művészként, mind műsorvezetőként közreműködnek.

MTI / zeneakademia.hu

Címkék