Csaknem 8 millió forint a Bartók Konzervatóriumnak

2013. október 9.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gyakorlóiskolája a Nemzeti Tehetség Program pályázatain nyerte el a tekintélyes támogatási összeget.

Csaknem 8 millió forintot nyert el a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gyakorló iskolája a Nemzeti Tehetség Program pályázatain - derül ki az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő honlapjáról. Minden beadott pályázatot, így a Zene és nyelv, a Milyen a Bartók?, A barokk kalandozások című, a valamint határon túli magyar diákok részvételével tervezett fúvószenekari táborra vonatkozó projektet a kért teljes összeggel támogatták - mondta Benkő Szabolcs, a Konzervatórium igazgatója a távirati irodának.

A támogatás az őszi szünetben, október végén rendezendő táborok, hétvégi események megrendezésére szolgál. A különféle táborok más-más korosztályt, diákcsoportot céloznak meg. Az újonnan érkező diákok gördülékeny iskolakezdését, a tehetséggondozás folytonosságát szolgáló program keretében az intézményt és környékét ismerhetik meg a 9. osztályosok. A zenei kompetenciákon túli készségek fejlesztésére szolgálnak az önismereti, drámapedagógiai foglalkozások, amelyek segítségével a csapattá kovácsolódást segítik.

Az iskolai nyelvtanulásban kiemelkedő diákok közül harmincan vehetnek részt annak a tábornak a munkájában, amely vizsgáztatóként működő, külsős nyelvtanárok vezetésével ad egyhetes, intenzív képzést. A tematikus napokra a szervezők számos egyéb programmal is készülnek (kirándulás, táncház, közös főzés), amelyeken végig angolul, illetve németül folyik a társalgás.

A fúvószenekari táborban a határon túli magyar diákokkal adnak közös koncertet, a felkészülési időszakban hangszertörténeti előadásokat hallgatnak a növendékek. Ezen felül minden diákcsoport bemutatja saját országának népzenei hagyományait. A kamarazenekar Purcell Dido és Aeneas című operájával tölti a tábor hetét. A zenei anyag elsajátításán túl a barokk kor különböző aspektusait mutatják be a résztvevőknek: a jelmezek, díszletek készítéséhez megismerkednek a kor viseleteivel, színházi hagyományaival, és művészettörténeti témájú, vetítéses előadások is lesznek. "Az elnyert nagy összegű támogatások révén színes, tartalmas táborokkal gazdagodik az iskola tehetséggondozó programja" - hangsúlyozta az igazgató.

 

Forrás: MTI

Címkék