Azok az én barátaim, akik az Ideált keresik meg; e téren, drága barátom, „felismerjük" és mindig fel fogjuk ismerni egymást.

Liszt Mihalovich Ödönnek

Bérleteken túl – a 2015 őszi szezon a Zeneakadémián

2015. május 21.

A 2015-2016-os bérletek csupán egy részét képezik a Zeneakadémia Koncertközpont teljes koncertkínálatának, amelyben nem csak a klasszikus, de a jazz és a népzene kedvelői is a legnagyobb sztárelőadókkal találkozhatnak.

Az újranyitáskor indított Akusztikus, autentikus népzenei sorozatunk idén is folytatódik: szeptember 27-én Herczku Ágnes mutatja be Bandázom című lemezét a turné során igazi csapattá kovácsolódott hét tagú együttesével. Október 7-én Balogh Kálmán cimbalomművész ünnepli színpadi pályafutásának negyvenedik évfordulóját, december 1-jén Majorosi Marianna, a Csík zenekar tagja és vendégei adnak koncertet a Solti Teremben, szilveszter előestéjén pedig Palya Bea invitálja a közönséget évfordító estjére.


Leszek Możdżer


A jazz műfajának képviseletében olyan világsztárok lépnek majd fel Jazz itt! sorozatunkban, mint Leszek Możdżer, a lengyel jazz elmúlt évtizedének legfényesebb üstököse, vagy a Brad Mehldau Trio, amelyben Larry Grenadier bőgős, Jeff Ballard dobos játszik a zongoristával, akinek 2013-as Nagyteremben adott szólóestjén a közönséget annyira lenyűgözte játéka, hogy öt ráadást adott. A sorozatban fellép egy fiatal magyar zenészekből álló együttes, a Silence Fiction is, amelynek tagjai Kanizsa Georgina, Vikukel Dániel, Miskolczi Márk és Urbán Marcell.

További klasszikus zenei csemegékkel, a nemzetközi és magyar zenésztársadalom krémjével találkozhat a Zeneakadémia közönsége 2015 őszén. Szeptember 11-én a Kelemen Kvartett vendége a norvég Vilde Frang és a német-francia csellista, Nicolas Altstaedt lesz. Szeptember 24-én Tetyana Zsuravel, az I. Nemzetközi Marton Éva Énekversenyen második helyezést elért, valamint közönségdíjas ukrán énekesnő Natalia Korolko zongora-kíséretével három évszázad repertoárjából válogat dalestjére. Október 10-én a román születésű kiváló hegedű-művésznő, Corina Belcea kvartettje az osztrák Till Ferner zongoristával ad közös koncertet, 12-én pedig a Labèque-nővérek játszanak csupa francia kötődésű négykezes művet.


Katia és Marielle Labèque kétzongorás estje

 

Október 19-én a lett Mischa Maisky, napjaink egyik legjelentősebb csellóművésze és az Új Magyar Kamarazenekar lép fel a Nagyteremben. Október 30-án Goldmark Károly halálának századik évfordulójára emlékezik Banda Ádám, Rohmann Ditta, Wiedemann Bernadett és Hlavacsek Tihamér, november 7-én pedig az I. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny győztese, Vörös Szilvia ad dalestet Mocsári Károly oldalán. November 8-án a Charles Dutoit vezette Bécsi Szimfonikusok a 20. század francia és orosz zeneirodalmából összeállított koncertjén tapsolhat a budapesti közönség.

Chopin, Görner és Rossini műveit játssza Szilasi Alex zongoraművész a Wrocław Baroque Orchestrával együtt november 11-én, Marczi Mariann november 28-án a 20. század legnagyobb magyar zeneszerzői, Bartók, Kodály és Kurtág zongoraműveit adja majd elő. A magyar közönség által jól ismert Gyenisz Macujevet december 9-én a Bécs-Berlin Kamarazenekar élén láthatjuk újra, december 15-én pedig argentin estet ad Kelemen Barnabás és José Gallardo zongorista.
 

Gyenisz Macujev és a Bécs-Berlin Kamarazenekar

A Zeneakadémia növendékeit és tanárait nem csak az Élesben sorozat keretei közt hallhatjuk majd. Szeptember 30-án a Zeneakadémia életében talán legnagyobb változásokat hozó rektorra, Kovács Dénesre emlékeznek volt hegedűművész növendékei, a Zene Világnapján a Kodály Intézet és a Nemzetközi Kodály Társaság jubileumi koncertjére lehet jegyet váltani. Október 22-én a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát Pinchas Steinberg vezényli majd, 27-én pedig a Koreai Liszt Társaság rendez közös hangversenyt az egyetemmel. November 15-én Kocsis Zoltán magyar zeneszerzők műveit dirigálja majd szintén a hallgatókból alakult zenekar élén. Decemberben a koncertközpont többnapos gitárfesztivált rendez külföldi művészek részvételével.
 

Rachel Podger és a Felvilágosodás Korának Zenekara


A régizene és historikus előadás szerelmesei régi és új kedvenceivel találkozhat a hallgatóság: fellép a Balthasar Neumann Kórus és zenekar, Rachel Podger és a Felvilágosodás Korának Zenekara és a Concerto Armonico Budapest. Az opera műfaját sem hanyagolja el a Zeneakadémia: 2015 decemberében az újjáépített Solti termi kamaraopera-színpadot felavató Marton Éva fémjelezte népszerű Varázsfuvola-produkció újabb három alkalommal lesz látható.

 

 

 

 

Az őszi szezon összes programja megtalálható a Zeneakadémia 2015/szeptember-decemberi koncertmagazinjában, a fenti hivatkozásokat követve, illetve erre a linkre kattintva. A bérletekbe foglalt koncertekre szólójegyek 2015. június 11-től válthatók!