Nem túlzok, amikor azt mondom: mindent, amit zenészként elértem, Weiner Leónak köszönhetek…. Számomra mindig Weiner volt és marad is „a zenész" kiemelkedő mintaképe.

Solti György

Általános iskolás diákokat és tanáraikat látta vendégül a Zeneakadémia

2021. július 1.

A Fedezd fel az örökséged! című kulturális-ismeretterjesztő vetélkedő díjat nyert csapatai ismerkedhettek meg interaktív, minikoncertekkel színesített programon a Régi Zeneakadémia és a főépület történetével, értékeivel, valamint Liszt Ferenc jelentőségével és tevékenységével.

Az Európai Bizottság és az Európa Tanács az Európai Örökség címmel (EHL) rendelkező helyszínek együttműködésére hirdetett pályázatot, amelyen sikeresen szerepelt felső tagozatos általános iskolásoknak szóló programtervével a projektvezető Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem a Dohány utcai Zsinagóga Komplexummal és Szentendre városával összefogásban.

A tavasszal lezajlott, háromfordulós online vetélkedő eredményeképpen májusban derült ki, hogy első helyezett lett az AGYmenők csapat az AGY Tanoda Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolából (Szentendre), második a Bovles a Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakgimnáziumból, megosztott harmadik pedig a Lauder 3 a budapesti Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskolából és az Álmos 8B a szintén fővárosi Álmos Vezér Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskolából.

A nyertes diákok csaknem teljes létszámban, tanáraikkal látogatták meg a három helyszínt. Június 16-án délelőtt a Zeneakadémia fogadta a vendégeket, interaktív, a gyermekeket ötletelésre buzdító programmal. A csoport tagjai elsőként az Andrássy út és Vörösmarty utca sarkán álló Régi Zeneakadémia épületében, Liszt Ferenc egykori lakhelyén ismerkedtek  az intézmény alapító elnöke, korának virtuóz zongoraművész-sztárja életével, tevékenységével, művészeti és pedagógiai jelentőségével, majd Váradi László ifjú zongoraművész játszott egy-egy virtuóz Debussy-, Chopin- és Liszt-darabot, rövid ismertetőt is tartva. A főépületben pedig, miután felfedezhették a műemlék szimbolikus díszítéseit, az elmúlt több mint száz év jelentős eseményeit, a szintén fiatal hárfaművész, Jenei Erzsébet játszott különleges hangszerén, többek közt egy nagy kihívást jelentő barokk szerzeményt Rameau-tól, ugyancsak interaktív bevezetőkkel, érdekes információkkal fűszerezve előadását a hárfajátékról.