Azok az én barátaim, akik az Ideált keresik meg; e téren, drága barátom, „felismerjük" és mindig fel fogjuk ismerni egymást.

Liszt Mihalovich Ödönnek

A Zeneakadémia új rektora: dr. Vigh Andrea

2013. október 31.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektori feladatait 2013. november 1-től látja el dr. Vigh Andrea hárfaművész, egyetemi tanár, a Zeneakadémia korábbi általános rektorhelyettese.

A 2013. november elsejétől 2018. október 31-ig terjedő időszakra vonatkozó rektori megbízásról szóló okmányt 2013. október 14-én vette át a Köztársasági Elnöktől dr. Vigh Andrea. A Zeneakadémiát az előző két ciklusban, 2003-tól vezető dr. Batta András a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzoraként és komolyzenéért felelős kormánybiztosként folytatja pályafutását.

"A 138 nem kerek szám. Viszont maradék nélkül osztható 23-mal. Egy Wilhelm Fliess nevű német kutató 1916-ban közzétett írása szerint a 23 és a 28 különleges szerepet játszik a természetben. Utóbbi lenne a női, előbbi a férfi principium. Merő babona, legyintünk erre mi, felvilágosult 21. századiak. Akkoriban azonban sokan meggyőzőnek találták Fliess fejtegetését, még a nagy Einsteinnek is akadt róla elismerő szava. Ha hiszünk Fliessnek, hat maszkulin periódus végén volnánk – s furcsa véletlen, hogy éppen most került az Akadémia vezető székébe az első hölgy: Vigh Andrea. Akárhogy is nézzük tehát, a 138. évforduló nem egy a sok közül: korszakhatár, jeles esemény" – írja Kovács Sándor zenetörténész, a Zeneakadémia tanszékvezető professzora a Génie Oblige! – 138 éves a Zeneakadémia című koncert apropóján, melyen Vigh Andrea nem (csak) rektorként, hanem hárfaművészként lép a megújult Nagyterem pódiumára.

Dr. Vigh Andrea Liszt-díjas hárfaművésznő a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában kezdte hárfa tanulmányait Rohmann Henriknél, majd Mercz Nóránál. A Zeneakadémián Lubik Hedvig irányítása mellett 1986-ban szerzett diplomát hárfaművész-tanári és zeneelmélet tanári szakon, kamarazene tanára a Láng István volt.

1993-tól 1996-ig állandó közreműködője a Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyeinek. Pódiumra lépett a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a Solti György által vezetett európai turnén, a Bartók évforduló alkalmából rendezett hangversenyeken (Párizs, New York - Carnegie Hall). 1994-ben a ZDF „Die Beste" című műsorába kapott meghívást „Hárfaversenyek" című lemeze jóvoltából. 1993 óta évente tart szólóestet a Zeneakadémián. 2004-ben, Magyarországnak az EU-hoz való csatlakozása alkalmából a Zeneakadémián rendezett fesztivál záróakkordjaként David Grimal, Adorján András, Perényi Miklós partnereként adott koncertet „Kamarazene hárfával" címmel. 2005-ben a Téli Ünnepi Estek keretében Tokody Ilonával, majd Marton Évával adott koncertet a Művészetek Palotájában és a Zeneakadémia Nagytermében.

Számos TV-felvétel örökítette meg játékát, köztük egy portréfilm, 2006-ban pedig a Hárfa sokszínűsége címmel a Duna televízió készített felvételt a hárfa történetéről Vigh Andreával Tokody Ilona, Szabadi Vilmos és Batta András közreműködésével. Tíz szólólemeze jelent meg, többségében a német Capriccio Kiadó gondozásában, melyek kiváló kritikákat kaptak, és nagy példányszámban keltek el világszerte.

A walesi, a gödöllői, a belgrádi, a szegedi és az arles-i nemzetközi hárfaversenyek zsűrijének tagja. Az 1999-től évente megrendezésre kerülő Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál alapítója és művészeti vezetője. 1996 óta tanít a Zeneakadémián, 2007 és 2011 között tanszékvezetői, 2010 szeptemberétől rektorhelyetesi feladatokat is ellátott. 2001-ben habilitált, 2009-ben „Doctor of Liberal Arts" tudományos fokozatot szerzett „summa cum laude" minősítéssel, egyetemi tanári kinevezését 2012. november 16-án vette át.

Címkék