A Zeneakadémia művészei adtak koncertet New York-i magyar ENSZ misszión a nemzetközi holokauszt emléknap alkalmából

2016. január 29.

Az emléknapot záró nagy sikerű koncerten Szabadi Vilmos (hegedű), Karasszon Eszter (cselló) és Marczi Mariann (zongora) léptek fel, a küldöttséget Kutnyánszky Csaba rektorhelyettes vezette.

Dr. Kutnyánszky Csaba, Karasszon Eszter, az ENSZ főtitkár és felesége, Szabadi Vilmos, Marczi Mariann, Bogyay Katalin és Kőry Ágnes


Bogyay Katalin ENSZ nagykövet kezdeményezésére az idén Magyarország volt az ENSZ nemzetközi holokauszt emléknap egyik társzervezője és közreműködője. Bogyay Katalin állandó képviselő az ENSZ valamennyi fóruma előtt aktívan képviselte a magyar IHRA (Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség) elnökségi prioritásokat, amelyeket először 2015 januárjában ismertetett az ENSZ Közgyűlése előtt. A nagykövet sorozatosan felhívta a figyelmet a magyar kormány antiszemitizmussal szembeni zéró tolerancia álláspontjára. A 27-i hivatalos emléknap esti programját  a magyar ENSZ misszión rendezték, amelynek díszvendége Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár volt, és amely a vészkorszakban meghalt magyar zsidó zeneszerzőknek állított emléket, egyben bemutatva a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemet, a zenei oktatás eredményeit. Bogyay Katalin ENSZ nagykövet felkérésére Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora vállalta az együttműködést. A nagy sikerű koncerten Szabadi Vilmos (hegedű), Karasszon Eszter (cselló) és Marczi Mariann (zongora) léptek fel, a műsoron Delej Lajos, Justus Gyrögy és Sárossi Imre holokauszt-áldozatok, valamint Bartók és Kodály művei szólaltak meg, vészkorszakban meghalt zeneszerzőkről Kőry Ágnes Londonban élő kutató tartott bevezető előadást.

 

Címkék