Az a feladatunk, hogy valódi tehetségeket formáljunk, akikben megvan a mesterré váláshoz szükséges képesség, s ne foglalkozzunk a tehetségtelen középszerrel.

Liszt Giovanni Sgambatinak

A Zeneakadémia is részt vesz a Petőfi Irodalmi Múzeum március 15-i programjában

2023. március 9.

Előbb Dr. Domokos Zsuzsanna, a Liszt Múzeum igazgatója előadása, majd Meláth Andrea tanszékvezető és Mráz Nikolett énekművészek, valamint Virág Emese zongoraművész koncertje várja az érdeklődőket.

A Petőfi-variációk elnevezésű, egész napos, térítésmentes rendezvény részeként a zenetörténeti előadás 14 órakor kezdődik, Petőfi Liszt Ferenc emlékezetében címmel, Fehérvári Péter színművész közreműködésével. Dr. Domokos Zsuzsanna előadása rámutat Petőfi Sándor és Liszt Ferenc egyező, illetve egymástól különböző személyiségvonásaira, valamint azoknak a közös barátoknak fontos szerepére, akik hozzásegítették Lisztet, hogy méltón tudja kifejezni tiszteletét és kegyeletét a költő iránt, mert noha nem találkozott személyesen Petőfivel, hazájának 19. századbeli meghatározó személyiségei közé sorolta 1885-ben, halála előtt egy évvel, a Magyar Történelmi Arcképek című zongorasorozatának panteonjában. Az előadást Petőfi és Vörösmarty versei, Liszt zeneművei, és vetítés teszik színesebbé. A közönség maximális létszáma 60 fő lehet, a regisztráció ide kattintva érhető el.

16 órakor kezdődik "A legszebb virág" – Petőfi és Arany költészete dalokban című koncert, amelyen a két költő megzenésített versei hallhatók Meláth Andrea mezzoszoprán, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője, Mráz Nikolett végzős növendék szoprán és Virág Emese zongoraművész-korrepetitor, a tanszék docense előadásában. Mások mellett Hubay Jenő, Mosonyi Mihály, Erkel Ferenc, Mihalovich Ödön, Csemiczky Miklós, Vajda János, Fekete Gyula, Ligeti György és Hollós Máté szerzeményeit adják elő, érdekesség, hogy a műsorban szerepel egy Arany János-dallam is. Az eseményre legfeljebb 100-an férnek be, a regisztráció ide kattintva érhető el.