A képzés az Akadémián igen nehéz, időnként igen kemény volt: aki végigcsinálta, igazi zenészként került ki onnan.

Solti György

A világ művészeti egyetemeinek élmezőnyében a Zeneakadémia

2016. március 29.

Az egyik legelismertebb globális oktatási felmérésének számító QS World University Rankings március végén kiadott 2016-os toplistája szerint a budapesti Zeneakadémia (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem) a 30. legjobb előadóművészeti egyetem a világon.

A tisztán zenei profilú intézményeket vizsgálva, a legjobb tizenöt intézmény közé sorolható a budapesti Zeneakadémia – derül ki a Quacquarelli Symonds (QS) tudományágak szerint rangsoroló legfrissebb, 2016-os globális felméréséből, mely első alkalommal vizsgálta és értékelte az előadóművészeti területet. A március végén közzétett lista szerint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem a világ 30. legjobb előadóművészeti felsőoktatási intézménye, Európán belül a pedig az előkelő 17. helyet foglalhatja el (a kutatás módszertana a sokprofilú – nemcsak művészeti képzéseket kínáló – óriásegyetemeknek kedvez). A felmérés szerint a világ három legjobb művészeti egyeteme a New York-i Juilliard School, a Bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetem, illetve a londoni Royal College of Music. A Zeneakadémia olyan rangos intézményeket előz meg a listán, mint a salzburgi Mozarteum, a lipcsei Mendelssohn főiskola, vagy a szentpétervári zeneakadémia; az előadóművészeti képzéseket vizsgáló rangsorban más magyarországi felsőoktatási intézmény nem szerepel.

„Váratlan öröm és kisebbfajta szenzáció az eredmény” – értékelte az eredményt Szabó Stein Imre, a Zeneakadémia kommunikációs igazgatója. „A mintavétel természetének és metodológiájának következtében nem volt tudomásunk arról, hogy a felmérés a Zeneakadémiára is kiterjedt. Az eredmény nyilvánvalóan a megkérdőjelezhetetlen súlyú, 140 éves múltnak, az egyetemen zajló zeneművészeti és zenetudományi oktatás minőségének köszönhető, és talán a 2013-as újranyitás óta felépített nemzetközi szintű koncertéletnek, kommunikációnak, illetve a sikeresen befejezett rekonstrukciós projektnek is szól” – tette hozzá Szabó Stein Imre.

A Quacquarelli Symonds oktatási és karrier-tanácsadó cég 2009-ig a brit The Times felsőoktatási mellékletének megbízásából készített nemzetközi egyetemi rangsorokat, 2010 óta pedig önállóan publikálja globális kutatási eredményeit. A felmérés során vizsgálják többek között a külföldi oktatók és a hallgatók arányát, súlyozottan felhasználják a közel 45.000 egyetemi polgárt megszólító, reprezentatív hallgatói felmérés eredményeit, s az értékelési szempontok között szerepel az oktatók idézettségi indexe is. A Zeneakadémia kedvező nemzetközi megítéléséhez hozzájárul, hogy a hallgatók mintegy 20%-a külföldről, a világ több mint 40 országából érkezik, a képzések kétharmada angol nyelven is elérhető, az egyetemen oktató művésztanárok a nemzetközi zenei vérkeringés aktív résztvevői, s a Zeneakadémia 2013 óta nagyszabású nemzetközi zenei versenyek rendezőjeként is vonzó célpont a fiatal zeneművészek számára.

MTI/zeneakademia.hu

Címkék