Magyarország, ahol ma is alig élnek többen tízmilliónál, annyi muzsikust és oly sok kiváló zeneművet adott a világnak. Hálás vagyok, hogy ott születtem, és ott tanulhattam.

Solti György

"A mű a lényeg, a muzsikus másodlagos"

2013. november 27.

A 2013. november 29-december 1. között rendezendő Anda Géza Fesztivál zárókoncertjét adja Várjon Dénes, akit a zongoraünnep névadójáról, és hangversenyének műsoráról is megkérdezett a Fidelio.

"Anda Gézát a hang- és filmfelvételek tanúsága szerint sajátos zárkózottság jellemezte. Csak és kizárólag a zenére koncentrált. Tehette, mert negyven-ötven évvel ezelőtt a külső vagy a teátrális színpadi jelenlét még nem számítottak - az elmélyült, kidolgozott előadás annál inkább. Anda rendkívül széles látókörű, művelt ember volt, aki csak a zenének élt. Máig abban a szerencsében van részem, hogy rendszeresen megfordulok a svájci Anda-stúdióban, ismerem Anda Géza könyvtárát, festménygyűjteményét. Az egész környezete erről a habitusról árulkodik. Családias, szeretetteljes, zenét szolgáló közeg, amelyet a verseny és a zürichi Anda-alapítvány motorjának számító özvegy, Hortense Anda-Bührle éltet mind a mai napig" - nyilatkozta Várjon Dénes a Fesztivál névadójáról.

A teljes interjú a Fidelio.hu-n, ide kattintva olvasható el.