A zene Magyarország mindennapi életének mindig is jelentős része volt és az is maradt.

Solti György

A magyar klasszikus zene napja: száz év eltérő műfajú szerzeményei a május 30-i gálakoncerten

2023. május 24.

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok A magyar klasszikus zene napján Kocsis Zoltán emléke, valamint a hazai komolyzene és annak alkotói előtt tisztelegnek hagyományos, május 30-i gálaestjükön. A Zeneakadémia Nagytermében tartandó koncerten Káli Gábor, a fiatal karmester-generáció kiemelkedő képviselője, vezényel majd.

Kocsis Zoltán, az utóbbi öt évtized magyar zenei életének egyik meghatározó alakja hagyományt teremtett azzal, hogy jótékonysági koncertet adott minden évben május 30-án, a születésnapján, közös kamarazenélésre hívva muzsikus társait, barátait. Ezt a hagyományt elevenítette fel 2021-ben alma matere, a Zeneakadémia és az általa majdnem húsz évig vezetett Nemzeti Filharmonikus Zenekar, amikor megalapították A magyar klasszikus zene napját, amelyhez számos együttes és intézmény csatlakozott.

Az idei, május 30-i gálakoncert a Zeneakadémia Nagytermében a korábbi évekhez hasonlóan sokszínű lesz, több mint egy évszázadot és eltérő műfajokat ível át.

Dubrovay Lászlótól a VI. („Tavaszi”) szimfónia hangzik el, amelyet az alkotó 2009-ben eredetileg koncert-fúvószenekarra írt, aztán megszületett szimfonikus változata is.

Ezt követi Ligeti György fiatalkori kompozíciója, a Concert Românesc (1951), amely egyszerre tanúskodik a pályakezdő zeneszerző lelkesedéséről a román népzene, és tiszteletéről Bartók művészete iránt.

Debussy 1894-es sorozata, az Images (oubliées) ugyan nem magyar alkotás, ám részben azzá lett, amikor Kocsis Zoltán az eredetileg zongorára írt három tétel közül a két szélsőt zenekarra hangszerelte (a középső tétel, a Sarabande hangszerelését Ravel készítette el 1923-ban). A ciklus mostani megszólaltatásával Kocsis sokszor megcsodált univerzális tudása előtt hajtanak fejet a szervezők.

Végezetül pedig Weiner Leó Magyar népi táncok ciklusa hangzik el: a mű nemcsak eleganciájával ejt rabul, de arra is emlékeztet, hogy a magyar zenekultúrának sok még a tennivalója Weiner munkássága körül, amelynek a két kortárs óriás, Bartók és Kodály művei árnyékában máig kevesebb figyelem jut.

A koncert dirigense Káli Gábor, a fiatal magyar karmesternemzedék kiemelkedő tehetségű tagja, aki az utóbbi években idehaza és külföldön egyaránt jelentős sikereket arat.

Címkék