Kodály módszere zseniális. … Minden jó zenélés az énekhangnál kezdődik.

Solti György

A Kelemen Kvartett újabb nemzetközi sikere

2014. június 4.

A Zeneakadémia tanáraiból és hallgatóiból 2010-ben alakult Kelemen Kvartett nyerte az olaszországi Paolo Borciani vonósnégyes-versenyt.

A vasárnap este véget ért megmérettetés a világ legkomolyabb kvartett-versenyének számít a Melbourne-i Nemzetközi Vonósnégyes Verseny mellett, amelyen 2011-ben ezüstérmet nyert a Kelemen Kvartett. Ugyanebben az évben jártak már a Paolo Borciani versenyen is, akkor azonban nem osztották ki a főbb díjakat. "Ennek ellenére sikeres volt már az a szereplésünk is, a kritikusok a verseny valaha volt egyik legnagyobb felfedezettjeként beszéltek rólunk" - mondta Kelemen Barnabás.

Kelemen Barnabás (hegedű/brácsa), Homoki Gábor (hegedű/brácsa), Kokas Katalin (hegedű/brácsa) és Kokas Dóra (cselló) kvartettje szokatlanul hosszú, négy fordulóból álló és hét napon át tartó versenyen tíz vonósnégyes mezőnyében érdemelte ki az első díjat. Műsorukon mások mellett Beethoven, Schumann, Mozart, Haydn, Bartók és Thomas Ades művei szerepeltek, a vasárnapi fináléban Bartók 5. vonósnégyesét játszották (a döntőben elhangzó Bartók-kvartett a linket követve megtekinthető). Kelemen Barnabás a zsűri neves tagjai közül kiemelte Martha Argerich világhírű argentin zongoraművészt. Mint mondta, a bírák kiemelték Haydn- és Mozart-játékukat, de a Bartók-darabok előadását is méltatták.
 

fotó: Dobos Tamás

A hegedűművész kitért arra is, hogy 21 évével Kokas Dóra volt a versenymezőny legfiatalabbja. "Dórának az ausztráliai turnénkon, februárban eltört a keze, másfél hónapja vették csak le róla a gipszet, és a verseny előtt egy héttel játszotta az első koncertjét. Ezek a körülmények még értékesebbé teszik a győzelmet" - mondta Kelemen Barnabás, aki feleségével, Kokas Katalinnal 2010-ben alapította a vonósnégyest. A kvartett ífjú hegedűse, Homoki Gábor ebben az évben végez a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, diplomahangversenye 2014. június 7-én, szombaton lesz a Zeneakadémia Nagytermében. Kelemen Barnabás szerint az elismerés számukra igen fontos és nagy megtiszteltetést jelent, hiszen utoljára vettek részt ilyen típusú megmérettetésen, ennél méltóbb lezárása pedig nem is lehetne ennek a korszaknak, mint a Paolo Borciani-díj.

A Premio Paolo Borciani (Paolo Borciani-díj) vonósnégyes-versenyt az olaszországi Reggio Emilia városában alapították 1987-ben a település híres szülötte, a Quartetto Italiano alapítója és első hegedűse emlékére.

A háromévente megrendezett versenyt egy alkalommal már megnyerte magyar együttes - 1990-ben a Keller-kvartettet találta legjobbnak a zsűri -, további helyezéseket pedig többször is értek már el magyar vonósnégyesek.

Forrás: MTI

Címkék