A képzés az Akadémián igen nehéz, időnként igen kemény volt: aki végigcsinálta, igazi zenészként került ki onnan.

Solti György

A Cziffra Fesztivál elismerésében részesült a Zeneakadémia több oktatója és növendéke

2023. február 27.

Életműdíjat vehetett át Falvai Sándor professor emeritus, Tehetség-díjat Magyar Valentin és Gertler Teo, Kreatív Művész-díjat pedig Oláh Krisztián és ifj. Balázs Elemér.

A rendezvény elismeréseit a Zeneakadémia Nagytermében rendezett nagyszabású nyitókoncerten osztották ki Novák Katalin köztársasági elnök, valamint Áder János korábbi köztársasági elnök jelenlétében. A díjátadóval egybekötött hangversennyel kezdődött az idei Cziffra Fesztivál.

Az Életműdíjat Tóth Ibolya zenei rendező és Dubrovay László zeneszerző mellett a számos rangos kitüntetéssel jutalmazott Falvai Sándor zongoraművész, a Zeneakadémia egykori rektora, korábbi tanszékvezetője, jelenleg professor emeritusa vehette át. Falvai Sándor Amerikától a Távol-Keletig számos országban adott hangversenyeket, rendszeresen tart mesterkurzusokat külföldön, és vállal zsűritagságot nemzetközi versenyeken. A hazai és a nemzetközi koncertélet megbecsült előadóművésze, előadói repertoárja a barokk korszaktól a 20. századi alkotásokig terjed, ezen belül elsősorban a klasszika és a romantika áll érdeklődésének középpontjában. világszerte koncertező, tanító tehetséges zongoristák generációit tanította.

A Tehetség-díjat Rajna Martin karmester mellett két zeneakadémista növendék: Magyar Valentin, Farkas Gábor és Várjon Dénes mesterképzős zongorista növendéke és Gertler Teo hegedűs hallgató kapták. A Junior Prima-díjas Magyar Valentin már több elismerést is elnyert, rendszeres fellépője hazai és nemzetközi koncertéletnek egyaránt, és számos alkalommal nyújtott kiemelkedő teljesítményt nemzetközi versenyeken is. A közelmúltban lett a Classical Concert ügynökség művésze, amely olyan neves zenészeket menedzsel, mint Várjon Dénes és Baráti Kristóf. Gertler Teo Perényi Eszter tanítványa a Zeneakadémia Rendkívüli Tehetségek Képzőjében, de már ismerheti a közönség a Virtuózokból, valamint neves külföldi és hazai muzsikusok és zenekarok koncertpartnereként.

 

fotó: Asszonyi Eszter

 

A Kreatív Művész-díjban a Zeneakadémia oktatója, a jazz-zongorista és zeneszerző Oláh Krisztián, valamint ifj. Balázs Elemér zongorista, Dráfi Kálmán mesterképzős növendéke részesülhetett. A Binder Károly zeneakadémista tanítványaként végzett Oláh Krisztián rangos nemzetközi elismerések birtokosa, fesztiválok szereplője. Zenéjének fontos részét képezik egyrészt a klasszikus zenei elemek és kompozíciós technikák, másrészt a kortárs jazz improvizatív sodrása és absztrakt ritmikája, így fő motivációja e két zenei világ szintézise. A Junior Prima-díjas ifj. Balázs Elemér lemezt is rögzített, számos nemzetközi verseny dobogós helyezettje, és máris több rangos hazai és külföldi koncertterem vendége volt.

Az Ifjú Tehetség-díjat a 13. kerületi Fischer Annie Zeneiskola diákja, Tőzsér Gergő fuvolista érdemelte ki.

Az elismerésekről döntő zsűri elnöke Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora volt, tagja pedig Hambuch Gerda, a MOM Kulturális Központ igazgatója, Keller András Kossuth-díjas hegedűművész, Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes és Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál művészeti vezetője.

Az Életműdíj és a Tehetség-díj támogatója Áder János korábbi köztársasági elnök, az Ifjú Tehetség-díjé és a Kreatív Művész-díjé pedig Budapest XIII. Kerület Önkormányzata.