Liszt-gyűrűvel köszöntötte két legendás oktatóját a Zeneakadémia

2024. szeptember 23.

Lantos István és Falvai Sándor zongoraművészeket, volt rektorokat a 75. születésnapjuk alkalmából rendezett ünnepi koncerten az egyetem Liszt-gyűrűjével tüntették ki.

A vasárnapi hangversenyen tanítványaik és művészbarátaik léptek fel sokszínű műsorral, az est házigazdája pedig Eckhardt Gábor zongoraművész, az egyetem oktatója volt.

Dr. Kutnyánszky Csaba oktatási rektorhelyettes beszédében felidézte: 1970-ben négy kirobbanó tehetségű zongorista jelent meg a Zeneakadémián és hamarosan a koncertszínpadokon is: Falvai Sándor, Kocsis Zoltán, Lantos István és Ránki Dezső. A sajtóban „pianista négyesfogatnak” nevezett fiatalokról a korabeli kritikák kiemelték, hogy koruk ellenére milyen érett zongorajátékkal rendelkeznek – idézte fel a rektorhelyettes. Mint hozzátette, közülük ketten, Falvai Sándor és Lantos István a felívelő művészi pályájuk mellett a Zeneakadémián oktatói feladatokra is vállalkoztak, ezért idén nemcsak a 75. születésnapjukat köszönthetjük, hanem köszönetet mondhatunk az 50 éves oktatói munkásságukért is. „Életpályájuk szervesen illeszkedik a manapság gyakran emlegetett Liszt-családfába, a zongorista generációkat figyelembe véve Lantos tanár úr Liszt ükunokája, Falvai tanár úr Liszt szépunokája, két eltérő ágon. Tanításuk révén generációk köszönhetik tudásukat e két ikonikus professzorunknak. Közös az életpályájukban,  hogy mindketten vállaltak rektori feladatokat, amelyre szolgálatként tekintettek” – hangsúlyozta Dr. Kutnyánszky Csaba. Arról is szólt, hogy a két legendás oktatót humánumáért is szereti a muzsikus közösség.

A Zeneakadémia szenátusa az egyetem legmagasabb kitüntetésével, a Liszt-gyűrűvel fejezte ki köszönetét és nagyrabecsülését Lantos Istvánnak és Falvai Sándornak, az egy-egy különleges ékszert a rektorhelyettes nyújtotta át az ünnepelteknek.

Az elismerést a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 2018-ban alapította, kimagasló művészeti és oktatói tevékenységet végző tanárai számára. Első alkalommal Párkai István kóruskarnagy vehette át, második alkalommal pedig, a női változatát Marton Éva operaénekes. A 14 karátos aranygyűrűk Molnár Pál ötvösművész alkotásai, a férfiaknak készülő variánsán a Zeneakadémia Nagytermének díszei köszönnek vissza: fő motívuma a líra.

Fotó: Posztós János / Zeneakadémia
 
 
 

 

Lantos István, a Nemzet Művésze 1972-ben Solymos Péter tanítványaként diplomázott a Zeneakadémián zongora és orgona szakon. 1973-tól oktatott az intézményben, 1984-től tanszékvezető is volt, 1986 őszétől pedig három évig vendégtanárként tanított Japánban, a szapporói Hokkaidói Egyetemen. A Zeneakadémia rektoraként 1994-től 1997-ig tevékenykedett. 1972-től Ferencsik János haláláig rendszeresen koncertezett az Állami Hangversenyzenekarral Európa számos országában, illetve más együttesekkel és szólistaként az Egyesült Államokban és Japánban is.
Falvai Sándor, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével és Liszt-díjjal is kitüntetett érdemes művész 1972-ben végzett a Zeneakadémián Bächer Mihály növendékeként, majd egy évet a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban tanult. 1973 óta tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zongora Tanszékén, ahol 1987-től több ciklusban is a tanszék vezetője volt, 1997-től 2004-ig pedig az intézmény rektora. A nagojai művészeti egyetemen vendégtanár volt, és rendszeresen mesterkurzusokat tartott Magyarországon kívül Finnországban, az USA-ban és Japánban. Turnézott a Magyar Rádió Zenekarával Németországban, bemutatkozott a New York-i Carnegie Hallban is, és fellépett Európán kívül Japán több városában.