A két magyar nem csak játszotta a zenét, ők maguk voltak a zene – minden idegszálukban – egészen az ujjuk hegyéig.

Adelheid von Schorn Reményiről és Lisztről

Életrajz - Scheuring Kata

FUVOLA

Scheuring Kata Budapest egyik legerősebb gimnáziumában, irodalom-francia fakultáción tanult, és már az érettségi évében járt, mikor eldöntötte, hogy zenei pályára lép. 2011-ben első díjat nyert a Bántai Vilmos Fuvolaversenyen, itt hallotta őt játszani Gyöngyössy Zoltán, aki elismerően nyilatkozott játékáról, és fél év múlva fel is vette őt zeneakadémiai osztályába. A fuvolaművésznő később több kiváló tanártól – Oross Veronikától, Bálint Jánostól, Romos Zsolttól és Ittzés Gergelytől – is tanult, megismerve és elsajátítva a legkülönbözőbb szemlélet- és játékmódokat. Zeneakadémista évei alatt több hazai és külföldi versenyen szerepelt sikerrel: 2013-ban a kijevi V. S. Antonov Nemzetközi Fuvolaversenyen 3. díjat, a szerbiai Anton Eberst Versenyen 2. díjat és közönségdíjat, 2015-ben a romániai Gheorghe Dima Nemzetközi Fuvolaversenyen 2. díjat, 2016-ban a müncheni Nemzetközi Theobald Böhm Versenyen 4. díjat nyert. „Nagyon motivál a versenyekre való felkészülés, szakmai és személyiségbeli kihívásként is élvezem a megmérettetéssel járó feladatokat.”

A fuvolaművésznő 2015 óta a Magyar Állami Operaház gyakornok muzsikusaként is aktív. „A zenekari játék megtanít arra, hogyan figyeljek másokra a közös alkotás folyamatában. De ugyanilyen sokat jelent számomra, ha szólistaként mutathatom meg saját elképzeléseimet, a kamarazenében pedig úgy érzem, ezt a két területet egyesíthetem.”

Nagy hangsúllyal szerepelnek repertoárján 20. századi művek, és különösen vonzza a francia zene. „Az impresszionista művekben rengeteg finomságot, különböző hangszínt és hangulatot tudok megmutatni, a 20. századi zene több más területe pedig az erős, karakteres darabok miatt fontos számomra.” Koncertjein gyakran visszanyúl a barokkig, Bach zenéjének dinamizmusa és mélysége is rendkívül közel áll hozzá. Muzikalitására, letisztult játékára hatással voltak egy gregorián kórusban szerzett tapasztalatai is, melynek éveken át tagja volt. „Nemcsak a zeneiségemet, de a személyiségemet is befolyásolta az a tisztaság, egymásra hangoltság, amelyet a kóruséneklésben éltem meg.”

Scheuring Kata szólistaként és olyan nemzetközi zenekari projektek résztvevőjeként, mint az EUYO vagy az EUphony zenekarok turnéja, Európa számos országában koncertezett. Hallhatta őt a közönség többek között Ausztriában, Olaszországban, Franciaországban, Lengyelországban, Németországban és Svédországban is. A finn Sibelius Akadémián az Erasmus program keretein belül fél évig Petri Alanko osztályában tanult, Helsinkiben önálló szólóesttel is színpadra lépett.

Meghatározó élmény volt számára C. P. E. Bach fuvolaversenyének előadása, melyet diplomahangversenyén szólaltatott meg zenekarral a Zeneakadémia Nagytermében. 2016 decemberében ugyanitt Takács-Nagy Gábor vezényletével, a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának szólistájaként, Mozart G-dúr fuvolaversenyével lépett színpadra. „A közös munka során Takács-Nagy Gábor mindvégig a muzsikálás örömét hangsúlyozta, és az operai elemek, karakterek megszólaltatására koncentrált. Pozitív szemlélete és életenergiája nagy hatással volt rám.” A fuvolaversenyek közül – kivételes energiái és fuvolatechnikai kihívásai miatt – egyfajta álomdarabként tekint Ibert fuvolaversenyére. Scheuring Kata a klasszikus hangversenytermi kereteket átlépve gyerekkoncerteken is népszerűsíti a hangszerét: a Zeneakadémia iskolásoknak szóló sorozatának egyik főszereplője volt. Legyen szó egy szólóestről, kamara vagy zenekari koncertről, a fuvolaművésznő mindig aktívan keresi az új kihívásokat, és arra törekszik, hogy minél több műfajban mutathassa meg sokszínűségét, s a zenében rejlő karaktereket, színeket.

Eredmények:

- 2018 Fischer Annie ösztöndíj

- 2017 szeptembere óta a Magyar Állami Operaház első fuvolistája

- 2017, 2018 az Európai Unió ifjúsági Zenekarának (EUYO) szólófuvolása

- Reinecke fuvolaverseny előadása Nagyszebenben, Szatmárnémetiben (2017, 2018)

- Vivaldi Fuvolaverseny a Liszt Ferenc Kamarazenekarral (2018)

 

> REPERTOÁR

> FOTÓK

> HANG