A két magyar nem csak játszotta a zenét, ők maguk voltak a zene – minden idegszálukban – egészen az ujjuk hegyéig.

Adelheid von Schorn Reményiről és Lisztről

AVISO stúdió

Fotó: Zeneakadémia / Mudra László
 

1997-ben a Japán és a Magyar Kormány között létrejött egy kormányközi megállapodás, melynek értelmében a Japán Kormány közel 50 millió japán jen értékű audiovizuális felszerelést adományozott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (akkoriban Főiskola, közismertebb nevén a Zeneakadémia) igen magas színvonalú szakmai-oktatási tevékenysége elősegítése érdekében. A felszereléssel az Egyetem világszínvonalú stúdiótechnikai berendezésekhez jutott, melyet saját erőből megvalósított beruházásokkal kiegészítve – hasonlóan több külföldi zenei felsőoktatási intézményhez – AVISO Audiovizuális Stúdió néven egy új szervezeti egység megalapítása mellett döntött, melynek alapvető feladata az Egyetemen folyó szakmai és oktatási tevékenység elősegítése professzionális hangfelvételek és S-VHS videofelvételek készítésével.

A Stúdió – alaptevékenységéből fakadóan – gyorsan bekapcsolódott a hazai klasszikus zenei élet „vérkeringésébe”; mivel közvetlen, kiépített összeköttetésekkel rendelkezik a magyar klasszikus zenei élet központjának és hangversenyközpontnak számító Zeneakadémia Kis-, és Nagytermével, valamint egy ún. mobil eszközpark elkülönítésével lehetőség nyílt „külső helyszíni” felvételek készítésére, így a Régi Zeneakadémia Kamaratermében, a Budavári Mátyás-templomban, vagy a Budapesti Kongresszusi Központban.

Az AVISO Stúdió munkatársai egy fiatal, ütőképes, energikus csapatot alkotnak. Munkatársaink jelentős része már az alapítástól részese az összehangolt csapatmunkának. A japán szakemberekkel együttműködve kidolgozták a stúdió részletes rendszertechnikai terveit, személyesen részt vettek az installációban. A későbbiekben – egyre több és több értékes tapasztalatot szerezve – megkezdték a mindennapos hangfelvételi munkát, melynek eredményeképpen folyamatosan fejlesztjük gondolkodásmódunkat, technológiai ismereteinket a hangmérnöki és zenei rendezői tevékenységek területén.

Szakmai tevékenységünk mind nagyobb elismerésnek örvend Magyarországon és külföldön egyaránt. Visszatérő partnerünk számos hazai szimfonikus zenekar, köztük a korábban Nemzeti Ifjúsági Szimfonikus Zenekar címet elnyert Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekarral, valamint a MATÁV Szimfonikus Zenekarral exkluzív együttműködési formákat dolgoztunk ki. Visszatérő vendégünk számos nemzetközi hírű művész, köztük José Cura, Grigorij Szokolov, Héja Domonkos, Bogányi Gergely és természetesen a budapesti Zeneakadémia feltörekvő fiatal művész generációja. A hanglemezkiadók közül partnerünk a Hungaroton Classic és a Warner Music Hungary, de kisebb feladatokat szinte minden hanglemezkiadó felkérésére végeztünk. Egy átlagos akadémiai szemeszter során közel 300 hangversenyt rögzítünk és 50 demo-, vagy hanglemezfelvételt készítünk el.

Napjainkban az AVISO Stúdió ismét jelentős átalakuláshoz érkezett; a Zeneakadémia közel száz éves kiemelt műemlék épületének rekonstrukciós programja keretében eszközparkunk korszerűsödik, megteremtve ezzel a mára mindinkább előtérbe kerülő sokcsatornás, nagyfelbontású hangfelvételek készítésének feltételeit. E beruházási program keretében a közelmúltban került sor a stúdió teljes rendszertechnikai-technológiai átépítésére. Teljesen átalakult a központi stúdióhelyiség, melyben installálásra került egy, napjaink technikai élvonalát képviselő AMEK Media 5.1 keverőasztal. Megújult utómunka-stúdiónkban a hangtechnikai utómunkálatokat a Philips és a Polyhymnia cégeknél már bizonyított, DVD audio és Super Audio CD-kompatibilis Merging-rendszeren végezzük.

 

Járványügyi intézkedéseink:

Ügyintézési tájékoztató

 

Elérhetőség:

1077 Budapest, Wesselényi u. 52., II. emelet

Diplomakoncert-felvételek ügyintézése, archívumi kérések: 209. szoba
Általános ügyintézés: 211. szoba

 

Munkácsi Zsuzsanna (gyártásvezető):

tel: (06-1) 462-4663, 462-4600 / 263
e-mail: (munkacsi.zsuzsa [kukac] zeneakademia.hu)

Hajdú Lívia (archívumkezelő, diplomafelvételek ügyintézése)

tel: (06-1) 462-4600 / 259
e-mail: (hajdu.livia [kukac] zeneakademia.hu)

 

Ügyfélfogadási rend:

Diplomakoncertek ügyintézése, archívumi kérések, 209. szoba

Hétfő, szerda, péntek: 10:00–13:00
Kedd, csütörtök: nincs ügyfélfogadás

 

Általános ügyfélfogadás, 211. szoba

Hétfő: 10:00–16:00
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 10:00–12:00
Csütörtök: nincs ügyfélfogadás
Péntek: 10:00–14:00